Veganská „svíčková“

veganská svíčková

Co si připravit?

Na 6-8 porcí omáčky:
olej
4 střední červené cibule
4 větší mrkve
1 malý celer
4 střední kořeny petržele
5 bobkových listů
12 kuliček nového koření
sůl, celý pepř, skořici
Na závěr zjemníme sójovou/rýžovou/ovesnou smetanou.
Ideální je, když máte větší hrnec, který můžete šoupnout do trouby. Pokud takovým nedisponujete, orestujte všechnu zeleninu na plotně na pánvi a pak přesuňte do pekáče a do trouby.. ale nejdřív si cibuli nakrájíme na hrubo, rozpálíme olej ve vybrané nádobě a dáme ji restovat. Když cibule zesklovatí, přihodíme k ní všechno koření kromě soli a necháme ji rozvonět. Mezitím na hrubo nakrájíme i mrkev, celer a petržel a přidáme do hrnce. Promícháme, stále restujeme, aby se chutě pěkně prolnuly. Po cca 10 minutách můžeme zeleninu podlít vodou tak, aby byla ponořená. Promícháme, abysme uvolnily přichycené kousky zeleniny a případně přesuneme do nádoby, ve které budeme zeleninu dál péct. Trouba může být předehřátá na cca 170°C. Zeleninu přiklopíme a pečeme do měkka.
Je dobré nechat zeleninu před vyjmutím z trouby na 10-15 minut odklopenou, začne karamelizovat a hnědnout, což dodá omáčce hezkou barvu i chuť.
Když máme upečeno, prostě vezmeme tyčový mixér a všechno, včetně koření rozmixujeme do hladkého pyré. Ke konci mixování můžeme přidat sójovou smetanu @alpro (případně jinou dle výběru) a omáčku zjemnit. Pokud bude příliš hustá, nebojte se doředit zeleninovým vývarem nebo vodou do vhodné hustoty. Na závěr můžeme dochutit, jak nám to sedí a případně dosladit.

Napsat komentář