Quiche

QUICHE

těsto

150g hladké mouky (pro bezlepkovou verzi mix hladké kukuřičné a pohankové mouky, lze i kukuřičnou a rýžovou mouku

70 g másla

4 lžíce studené vody

Toto množství těsta vyjde na jednu klasickou koláčovou formu.

náplň

150 ml smetany 30%

1 vejce

sůl a pepř – pro náplň do slaného koláče

Slané náplně : orestovaná cibule (500g) + sýr (případně žampiony, rajčata a cuketa + sýr, špenát … cokoliv dle fantazie)

Sladká náplň – do základu ze smetany a vajec při dávám zakysanou smetanu, citronovou kůru, vanilkový cukr a různé ovoce – jablka, rozmixované mandarinky nebo pomeranč, ananas..

Postup: 

Do odvážené hladké mouky nakrájíme na kostky máslo, 8 lžic vody a špetku soli – smícháme dohromady a uhněteme nelepivé těsto. Dáme na 20 minut do ledničky vychladit. Po 20 minutách  těsto rozválíme na tenký plát a přeneseme do formy tak, aby lehce přečuhovalo okraj a znovu dáme na 20 minut chladit. Rozpálíme troubu na 200 °C do těsta v koláčové formě uděláme vidličkou dírky. Je možné těsto přikrýt pečícím papírem a zatížit fazolemi – já tento postup nepoužívám. A dáme takto připravené těsto péct dozlatova – asi 25 minut. Potom vytáhneme a do těsta vlijeme náplň, kterou jsme si mezitím připravili.

Slaná náplň

Rozmícháme smetanu, vejce sůl a pepř, můžeme naředit mlékem. Na pánvičce orestujeme cibuli, můžeme přidat tymián nebo rozmarýn. Směs necháme zchladnout a pak smícháme se smetanou a vejci a vlijeme do předpečeného korpusu.  Do takto připravené směsi můžeme nastrouhat sýr, případně posypat sýrem celý quiche těsně před koncem pečení. Takto naplněný korpus šoupneme znovu péct na cca 25 minut.

Skvělá náplň je také z restované cibule, bylinek a sýra. Připravuje se také quiche jen se špenátem nebo samotnými žampiony. Do upečeného korpusu můžeme naskládat orestovanou cuketu nebo lilek a zalít je smetanou s vejci a případně posypat sýrem. Jakékoliv sýry – nivu, goudu, hermelín nebo ementál můžeme přidávat přímo do náplně. Já je ráda přidávám těsně před koncem pečení na povrch quiche a nechávám je zapéct. Do náplně quiche se nebojte dát co dům dal. Právě cibulový quiche je jedním z nejoblíbenějších. Zajímavá je i kombinace špenátu a lososa, případně uzeného lososa. Nebojte se i rajčat a mozzarely. Do takového quiche můžete přidat čerstvou bazalku, případně si bazalku rozmixovat s česnekem a oliv. olejem a quiche na konec touto směsí potřít. Fantazii se meze nekladou.

Sladká náplň

 Smícháme smetanu a vejce, rozmícháme se zakysanou smetanou, dvěma vanilkovými cukry a dosladíme podle chuti a nastrouháme kůru z jednoho citronu. Můžeme přidat i šťávu z půlky citronu. Do předpečeného korpusu můžeme nakládat na tenké plátky nakrájené jablko, hrušky, ananas nebo pomeranč. Je možné místo citronové kůry a šťávy použít pomerančovou kůru a štávu. V takovém případě můžeme i vyloupat pomerančovou dužinu a rozdrolit ji do směsi smetany a vajec. Stejně můžeme použít i mandarinky.

Napsat komentář