Polévka z pečených rajčat

Kitchen-6525

na 4 – 6 porcí potřebujeme:

500 g čerstvých rajčat

200 g cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

sůl, pepř

2 lístky bobkového listu

2 kuličky nového koření

250 ml vody nebo vývaru

Postup : Rajčata zbavíme stonků, nakrájíme na větší kostky a přesuneme do pekáče. Osolíme je a opepříme, přidáme bobkový list, nové koření, česnek nakrájený na jemno a cibuli nakrájenou na půl kolečka a zakápneme olejem. Troubu si předehřejeme na 200°C. Pekáč s rajčaty vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut. Rajčata by měla být upečená dozlatova. Po upečení rajčata se vším kořením i vypečenou šťávou přesuneme do hrnce a rozmixujeme dohladka. Přiléváme během mixování vodu nebo vývar. V tuto chvíli polévku ochutnáme a dochutíme podle vlastních potřeb. Po nalití polévky do talíře ji zakápneme pestem.

Tip: Do polévky můžeme rozmixovat i lístky čerstvé bazalky, tymián nebo rozmarýn. Nebojte se s chutí pracovat. Pokud máte náladu na více zahřívací verzi, doporučuji špetku skořice a chilli.

Pokud byste si chtěli vyrobit pesto doma. Používám základní a jednoduchou verzi, kdy si rozmixuji čerstvou bazalku nebo petrželku s olivovým olejem, česnekem, solí a pepřem. Pro ozvláštnění chuti jsou skvělé vlašské ořechy.

Napsat komentář