Zeleninové placičky, bramborový salát s ředkvičkami

CUKETOVÉ PLACIČKY

 

Lze desítky návodů, jak udělat tuhle pochoutku.. Z mého pohledu je nejdůležitější si uvědomit, čím chceme těsto spojit. V podstatě můžete postupovat úplně stejně jako u bramboráků, jen místo brambor nastrouháme cuketu.

Úplně nejzákladnější je použití cukety, vajec, bílé mouky, soli a prepře. Do těsta nepřidávám žádnou vodu ani mléko, protože cuketa si vodu pustí sama po smíchání se solí. Spíše počítejte s tím, že bude potřeba těsto spíše zahušťovat. Pokud se chcete vyhnout použití vajec, doporučuji si koupit Hrašku. Což je směs mletých luštěnin, která se používá na obalování nebo zahušťování omáček, pomazánek atd. Já jsem si oblíbila Hrašku na obalování, která je i lehce kořeněná. Tuto surovinu najdete v obchodech se zdravou výživou a mám takové tušení, že jsem ji zahlédla i v Tescu. Má ještě další výhodu, z placek se rázem stane přirozeně bezlepkové jídlo a podáva je můžeme i veganům 🙂

Při použití Hrašky je postup ještě jednodušší. Nastrouhanou cuketu osolíme a zasypeme Hraškou. Následuje promíchání směsi do hustšího těsta. Rozhodně potřebujeme konzistenci hustší než na bramboráky. Pokud vám jde čistě o variantu bezlepkovou, můžete společně s Hraškou přidat i vajíčko.

Další na řadě je dochucení těsta. Jak už jsem psala, základem je sůl a pepř. Ráda do placek přidávám i česnek. Určitě se nebojte čerstvých bylinek – rozmarýnu, tymiánu, šalvěji nebo bazalky. Další možností jsou směsi koření – Garam Masala, Bambova sůl, Čarodějka, Italské bylinky, v podstatě cokoliv, co máte po ruce. Těsto je chuťově velice tvárné, takže se nebojte experimentovat.

Na co si ještě dát pozor? Chce to mít hodně rozpálenou pánev a olej. Pokud se chcete pustit do verze placek s Hraškou bez vajec, je dobré si tohle obzvlášť pohlídat a nechat pánev a následně i olej velice rozpálit.

Mám pocit, že k cuketovým plackám je to asi všechno 🙂 určitě se dá těsto vylepšit sýrem, slaninou atd. Ovšem to už nechám na vás.

Dobrou chuť!

 

M.

Napsat komentář